lördag 29 januari 2011

Kålgott

Ännu ett recept norpat från Airams blogg... utmärkt mat att ha på lut i frysen också!

Kålgott är alltså en kålpudding i gryta med inbyggd gräddsås, enkelt beskrivet.

Köp hem 1 litet kålhuvud, ett par lökar och ca 1-1,5 kg köttfärs av valfritt sort. Jag föredrar blandfärs eller nötfärs, tycker det ger bäst smak och "crunch" åt köttet. Du behöver också grädde, soja, salt och peppar.

Hacka kålen i mindre bitar, ca 1 x 1 cm. Hacka även löken. Fräs lök och vitkål i smör eller olja, det ska ta lite färg. Häll över i en större gryta. Du behöver förmodligen steka i flera omgångar. Fräs köttfärsen, dela den medan den steker men dela inte i för små bitar. Det blir godast med lite större "klumpar"! Peppra lite mot slutet och låt det fräsa med en liten stund. När allt ligger i grytan slår du på grädde och soja, det ska bli lite såsigt och med lagom färg. Ev kan man ha i lite fond eller en buljongtärning också. Låt puttra en stund tills kålen mjuknat lite, minst en kvart brukar behövas. Smaka av med lite salt och mer peppar om det behövs. Servera och njut!

Airam tycker man kan ha bara frusna lingon till, men det här är en av de få saker jag äter lingonsylt till så jag kostar på mig min tesked med RIKTIG lingonsylt till. Inget fabriksskräp fyllt med E-nummer och annat, utan min mors hemkokta lingonsylt som innehåller lingon och socker. Punkt. Den lilla mängden förhöjer smaken så mycket så jag tycker den är värt det, men det är upp till var och en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar